Boek Techniekdidactiek

Auteur: Ineke Frederik en Gerald van Dijk

Goed techniekonderwijs is van groot belang in onze samenleving, die sterk wordt gevormd door techniek en die ook in economische zin van techniek afhankelijk is. De kwaliteit van techniekonderwijs staat of valt echter met de kwaliteit van de docenten. Om techniekdocenten te ondersteunen bij hun taak, heeft een team van docenten en didactici de handen ineengeslagen met het technisch bedrijfsleven, om te komen tot een boek over techniekdidactiek. Het boek is geschreven voor techniekdocenten in de onder- en bovenbouw van het VO, MBO en HBO en voor instructeurs en opleiders in het technisch bedrijfsleven. Het boek bevat recente inzichten uit de internationale literatuur en inspirerende voorbeelden op het niveau van concrete onderwijssituaties en uitspraken van docenten, studenten en leerlingen. Het boek is onder regie van ECENT tot stand gekomen. De eindredactie was in handen van Ineke Frederik.

De inhoud van het boek

De inhoud van het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken:

Deel 1 met een beschouwing over de identiteit van techniek

01. Wat is techniek?
02. Waarom techniekonderwijs?

Deel 2 over karakteristieken van het vak, waarin steeds didactiek wordt beschreven vanuit één technisch onderwerp

03. Ontwerpen
04. Maken
05. Technische systemen
06. Samenleving

Deel 3 over curriculum

07. Leerplan en methodekeuze
08. Beroepsgericht onderwijs in VMBO en MBO
09. Diversiteit
10. Ontwikkelingen

Het boek schrijft niet voor hoe techniek onderwezen moet worden. Het beschrijft ideeën (modellen, concepten en methodieken) die al worden toegepast, maar waarvoor soms een gezamenlijke taal ontbrak in Nederland. Docenten en instructeurs die het boek hebben gelezen, zijn daarna deelgenoot van die gezamenlijke taal en kunnen daardoor effectiever over techniekonderwijs communiceren en hun onderwijs ontwikkelen. Het boek houdt rekening met de kennisbasis lerarenopleiding techniek en de kennisbasis didactiek technische vakken.

Verwijzingen

  • Op de site van het Consortium Beroepsonderwijs kunt u het boek bestellen tegen een prijs van €48,-
  • In het webartikel Techniekdidactiekboek: downloads vindt u links naar documenten en websites waarnaar in de hoofdstukken wordt verwezen

Reacties

Wilt u hier een reactie plaatsen? Mail dan naar info@ecent.nl o.v.v. de titel van dit artikel.

Beste Gerben, Dank voor je belangstelling. We houden je graag via de nieuwsbrief op de hoogte van de verschijningsdatum van het boek.
14 feb 2012, door Gerald van Dijk
Beste meneer, mevrouw, Is het mogelijk mij via deze weg op te geven voor de lijst met personen die het boek aangaande de didactiek van techniek graag zou willen ontvangen? Ik ben namelijk erg benieuwd (ik heb al een voorproefje mogen lezen via de VeDoTech conferentie en lees tevens de voorproefjes via de Ecent site. Met vriendelijke groeten en in afwachting van uw antwoord, Ing. Gerben M. Hoogenboom www.gerbenhoogenboom.nl
12 feb 2012, door Gerben Hoogenboom
 
Gemaakt op: 6 oktober 2011 laatste wijziging: 30 oktober 2015